یکی از دلایل شایع سقطهای مکرر و خودبهخودی در سه ماهه اول بارداری، بیماری ترومبوفیلی (لخته شدن خون در رگها) است. لخته شدن خون در رگهای مادر مانع از خونرسانی به جنین میشود. آزمایش ترومبوفیلی برای تشخیص علت این بیماری توسط پزشک متخصص تجویز میشود تا درمان مناسب برای مادران باردار را در نظر بگیرند؛ همچنین تا جای ممکن از سقط جنین پیشگیری کنند. اگر بهدنبال کسب اطلاعات بیشتر راجعبه این که «ارتباط حاملی با آزمایش ترومبوفیلی چیست» هستید، شمار را به مطالعه ادامه این مطلب دعوت میکنیم.
آزمایش ترومبوفیلی یک روشی برای بررسی عوامل ایجادکننده بیماری ترومبوفیلی (علت لخته شدن خون در رگها) است؛ بنابراین اگر میپرسید که «آزمایش پنل ترومبوفیلی چیست»، اصطلاح پنل ترومبوفیلی توسط پزشکان برای تجویز آزمایش، بهمنظور تشخیص بیماری ترومبوفیلیا، استفاده میشود. در آزمایش ترومبوفیلیا، نمونه خونِ سطحِ پروتئینهای لختهکننده خون، ارزیابی خواهد شد. برخی از فاکتورهای مهم قابلاندازهگیری در آزمایش ترومبوفیلی شامل موارد زیر میشود: آنتی ترومبین پروتئین C پروتئین S ضد انعقاد لوپوس فاکتور V لیدن جهش ژن پروترومبین آنتی بادیهای ضد-β-2-گلیکوپروتئین-1 آنتی بادی های ضدکاردیولیپین بیماری ترومبوفیلی ازجمله اختلالهای خونی است که باعث افزایش احتمال لخته شدن خون یا انعقاد خون بیشازحد، در عروق فرد میشود. لازم به ذکر است، برای آزمایش ترومبوفیلی نیاز به ناشتایی یا داشتن آمادگی خاصی نیست.
مسدود شدن جریان رگها با لخته خونی با دلایل وراثتی یا اکتسابی همراه است. در ترومبوفیلی نوع وراثتی (ژنتیکی)، برخی ژنهای موثر در انعقاد خون دچار جهش میشوند که باعث لخته شدن خون در رگها خواهد شد. ترومبوفیلی اکتسابی، دلایل غیرژنتیکی دارد و معمولا در بزرگسالی درنتیجه برخی مشکلات سیستم ایمنی یا سایر مشکلات پزشکی، ایجاد میشود. در بارداری سطح برخی از فاکتورهای لختهکننده خون برای محافظت از مادر دربرابر خونریزی شدید، افزایش پیدا میکند. حال اگر این فاکتورها بیشازاندازه افزایش پیدا کنند، در سیستم ایمنی بدن مادر سندرم آنتیبادی آنتیفسفولیپید ایجاد میشود. در این سندرم، سیستم ایمنی به فسفولیپیدها حمله میکند و باعث لخته شدن خون در رگهای مادر خواهد شد؛ درنتیجه بروز این اختلال در زن باردار، مشکلاتی نظیر موارد زیر پیش خواهد آمد: سقط جنین مکرر ابتلا به پرهاکلامپسی (فشار خون بالا و آسیب اندامی در بارداری) جدایی جفت از رحم (خونریزی شدید و درد قفسه سینه در بارداری) تولد نوزاد با وزن کمتر از حد طبیعی (توقف رشد جنین) در برخی موارد مرگ داخلی رحمی جنین یا مردهزایی از دیگر نشانه های ترومبوفیلی در بارداری میتوان به درد و تورم در پا یا درد قفسه سینه (وارد شدن لخته خون به قلب و ریه)اشاره کرد.
سلامت جنین به میزان اکسیژن دریافتی و خونرسانی به او بستگی دارد؛ وقتی مادر به اختلال ترومبوفیلی مبتلا میشود، لختههای خون تشکیلشده ناشی از این بیماری، موجب گرفتگی و انسداد عروق خونی او خواهد شد؛ درنتیحه این اختلال، خون و اکسیژن به مقدار کافی به بدن جنین نخواهد رسید و موجب سقط مکرر خواهد شد. اگر پزشک، فشار خون بیشازحد بالا، تورم اندامها و همچنین دو یا سه سقط پیدرپی را در سه ماهه اول بارداری در مادر مشاهده کند، آزمایش پنل ترومبوفیلی را برای تشخیص همراه بودن حاملگی با اختلال Thrombophilia تجویز خواهد کرد.
پزشک متخصص پس از مشاهده علائم بیماری ترومبوفیلی در مادر باردار نظیر رشد کم جنین، تورم اندام مادر و فشار خون بالا، برای جلوگیری از سقط جنین، آزمایش پنل ترومبوفیلیا را بعد از هفته هشتم بارداری، تجویز میکند. پس از مشخص شدن نتیجه آزمایش، بستهبه شدت بیماری مادر، دستورهای زیر را تجویز خواهد کرد: تجویز داروهای ضدانعقاد خون برای رقیق شدن جریان خون و جلوگیری از انعقاد بیشازحد تغییر سبک زندگی مانند ورزش کنترلشده و تغذیه سالم با انجام این دستورهای درمانی و معاینه بهطور مرتب، تا حد قابلقبولی از احتمال سقط جنین به دلیل ترومبوفیلی، پیشگیری خواهد شد.
عوامل مختلفی ازجمله نوع تست، دقت تفسیر نتیجه در آزمایشگاه، خصوصی یا دولتی بودن آزمایشگاه و تحتپوشش بیمههای پایه و تکمیلی بودن، بر هزینه آزمایش ترومبوفیلی تاثیر میگذارد. در سال ۱۴۰۴ قیمت آزمایش ترومبوفیلی براساس فاکتورهای مختلف بین ۱۰۰ هزار تا زیر یک میلیون تومان خواهد بود. بااینحال برای اطلاع دقیقتر از هزینه آزمایش ترومبوفیلیا، با آزمایشگاه موردنظر خود تماس بگیرید.
در این مقاله به بررسی موضوع «آزمایش ترومبوفیلی چیست» و تاثیر آن بر پیشگیری از سقط جنین، پرداختیم. بیماری ترومبوفیلی باعث ایجاد لختههای خون در رگهای مادر میشود و جلوی خونرسانی به جنین را میگیرد؛ ازاینرو خون کافی به جنین نمیرسد و رشد خوبی نخواهد داشت. همچنین در بدترین حالت ممکن منجربه سقط جنین خواهد شد. پزشکان بعد از مشکوک شدن به ابتلای مادر به این بیماری، دستور انجام آزمایش ترومبوفیلی را میدهند؛ پس از مشخص شدن نتایج، درصورت صلاحدید، داروهای لازم را برای پیشگیری از بروز مشکلات حاد بارداری نظیر سقط جنین، تجویز خواهند کرد. بنیاد ژنتیک خراسان رضوی با بیش از دو دهه فعالیت در زمینه پیشگری از معلولیتهای مادرزادی و ژنتیک، آزمایشگاه تشخیص طبی خود را در اختیار هموطنان قرار داده است. این آزمایشگاه با داشتن دستگاههای پیشرفته اتوماتیک و فناوری برتر روز، به شما کمک میکند تا دقیقترین نتایج را برای آزمایشهای مختلف دوران بارداری ازجمله آزمایش پنل ترومبوفیلی داشته باشید. برای کسب اطلاع از شرایط مراجعه به این بنیاد میتوانید با شماره 37231700 (51) 98+ تماس حاصل فرمایید.
بنیاد پیشگیری از معلولیت های مادرزادی و ژنتیک خراسان رضوی به همت خیرین و مساعدت سازمان بهزیستی در تیر ماه سال 1388، با هدف کاهش معلولیت در جامعه در شهر مقدس مشهد تاسیس گردید. خیرین بنیاد در عملی کم سابقه درسطح کشور پس از پژوهشها و تحقیقات به عمل آمده جهت سرمایه گذاری در امور خیر مانـــدگار به این نـــتیجه رسیدند کـه جــهت پیــــشگیری از مــــعلولیتهای مــــادرزادی بنیاد یاد شده را تاسیس نمایند.